Przekąski idealne nie tylko w trakcie letniego grilla? Oczywiście!

14.08.2018

0

Pomimo tego, że lato się kończy a wieczory stają się coraz krótsze nie oznacza to, że już nie powinniście planować spotka przy grillu ze znajomymi czy rodziną. Wystarczą cieplejsze ubrania, przytulny koc i śmiało nadal można spędzać czas na ciepłym powietrzu. Wiadomo, że na pyszną pieczoną kiełbaskę, kaszankę czy karkówkę trzeba chwilę poczekać dlatego też postanowiliśmy podpowiedzieć Wam jakie zakąski przygotować, które umilą każdemu oczekiwanie na pyszne danie główne.

Zakąska powinna być daniem szybkim w przygotowaniu i poręcznym jeśli chodzi o formę zjedzenia. Jedną z ulubionych przekąsek niemalże wszystkich Polaków są śledzie. Wystarczy, że pokroicie płaty matiasa w centymetrowe paski , delikatnie skropicie je olejem lub oliwą z oliwek a następnie na środku ułożycie kawałek ogórka kiszonego bądź konserwowego lub oliwkę oraz suszonego pomidora a następnie całość zwiniecie i przebijecie wykałaczką lub plastikowym patyczkiem. Innym przysmakiem typowo Polskim są zimn nóżki, które do tej pory kojarzyły się tylko z towarzystwem mocnych alkoholi. Proponujemy Wam wersję z kurczaka, do której przygotowania potrzebować będziecie ugotowanego mięsa z kurczaka pociętego na drobne kawałki, gotowanego w dużej ilości warzyw takich jak por, seler, pietruszka i marchew. W rosole powstałym w wyniku gotowania rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do niej mięso a całość rozlewamy do małych miseczek napełniając je do 2/3 wysokości. Całość odkładamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.

Jeśli wasi goście zgłodnieją zaproponujcie im paszteciki z białą kiełbaską. Wystarczy, że sięgniecie po gotowe ciasto francuskie, które delikatnie rozwałkujecie a placki posmarujecie musztardą najlepiej ostrą. Na środku płata kładziemy farsz przygotowany z drobno posiekanej białej kiełbasy. Ciasto zawijamy w formę roladki, kroimy je w małe kawałki i zapiekamy w piekarniku, który wcześniej należało rozgrzać do temperatury 180 stopni a całość pieczemy przez około 20 minut. Gotowe paszteciki smakują wyśmienicie zarówno podawane na zimno jak i na ciepło.

Kolejną wspaniałą zakąską będą kanapeczki. Przygotowywane z bułki paryskiej lub innego pieczywa szybko zrobicie. Wystarczy, że pieczywo pokroimy na małe kromeczki, na których ułożymy plastry salami, marynowane warzywa takie jak paprykę czy ogórka a całość przykryjemy plastrami sera. Całość najlepiej zapiec przez dosłownie chwilę w piekarniku a gościom najlepiej podawać je w towarzystwie aromatycznych dipów.

Jeśli nie boicie się przygotowywać potraw z surowego mięsa zaskoczcie swoich gości podając im tatar wołowy, Mięso kupione w kawałku mielimy w maszynce o drobnych oczkach sprawdzając wcześniej czy nie jest ono zbyt tłuste i czy nie ma włókien, które jeśli się pojawią przed mieleniem powinniśmy wyciąć. Gdy mięso jest już zmielone dodajemy do niego przyprawy, żółtko z jajka oraz drobno posiekaną cebulkę i ogórka najlepiej konserwowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy stożek.

Czasami bywa tak, że na waszym grillu zagoszczą osoby, które nie przepadają za mięsem. I dla nich możecie przygotować pyszną zakąskę w postaci zawijanej cukinii. Cukinię o średniej wielkości kroimy wzdłuż na cienkie plasterki a następnie każdy z nich posypujemy solą. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie na patelni, odsączamy je, przyprawiamy ulubionymi ziołami  i układami na plastrach cukinii. Całość zawijam i podpiekamy w piekarniku przez kilka minut.