Do czego można wykorzystać w kuchni skórkę pomarańczową? Kilka propozycji!

24.09.2018

0

Recykling w kuchni staje się, co raz bardziej popularny. Przygotowując posiłki zaczynamy zastanawiać się czy elementy potraw, których nie wykorzystaliśmy, lub resztki, które zostały do czegoś nam się nie przydadzą. Uważamy, że w dobie marnowania żywności, gdzie organizacje zajmujące się tym tematem biją na alarm ze względu na rosnące w zastraszającym tempie wyniki nie powinniśmy marnować nawet tych najbardziej niepozornych składników wykorzystywanych w domowej kuchni. Dlatego też dziś podpowiemy Wam, co zrobić z resztkami pomarańczy.

Te słodkie owoce egzotyczne, które goszczą na naszych stołach od lat jeszcze niedawno uznawane były za rarytas, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Przysyłane do domów na święta od rodziny mieszkającej w Ameryce, trudno dostępne w czasach PRL dziś stanowią jeden z podstawowych produktów, jakie możemy kupić w osiedlowych warzywniakach. Wykorzystujemy je do przygotowania soków, dżemów, sałatek, deserów oraz ciast. Największym błędem, jaki popełniamy jest to, że wykorzystujemy tylko miąższ a skórkę wyrzucamy. Dlatego też to właśnie jej dziś poświęcimy nieco więcej uwagi.

Pewnie niewielu z Was wiedziało, że możemy skórkę wykorzystać nie tylko do gotowania, ale również będzie pomocna przy wykonywaniu niektórych prac domowych. Jeśli skórkę umyjecie, oczyścicie z białych części, które zostają po oderwaniu miąższu włóżcie ją do słoika, zalejcie octem a następnie szczelnie zakręćcie i odstawcie na tydzień. Co drugi dzień mocno wstrząśnijcie słoikiem. Po upływie tygodnia odsączamy skórkę a powstały ocet cytrusowy przelewamy do pojemnika z atomizerem. Tak samodzielnie przygotowany preparat świetnie sprawdzi się, jako spray do czyszczenia łazienki, mebli a nawet kuchni.

Jeśli obieraliście dwie lub więcej pomarańczy o została Wam skórka oczyśćcie ją podobnie jak wspominaliśmy o tym wcześniej tak by nie miała ona gorzkiego smaku i zalejcie wrzątkiem a następnie gotujcie przez 15 minut na wolnym ogniu. Po upływie wskazanego czasu odstawiamy garnek aż do momentu ostudzenia się wody. Skórki wyjmujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w cienkie paski. Następnie na patelnię wysypujemy pełną szklankę cukru, układamy na nim plasterki skórki a całość zalewamy wodą. Podsmażamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści a skórka stanie się szklista. Po ostygnięciu kroimy ją w drobną kostkę i przekładamy do słoika na pewno przyda się, jako dodatek do ciasta lub posypka do pysznych pączków bądź babeczek.

Uwielbiasz kawę, ale nie umiesz poradzić sobie ze śladami, jakie pozostawia w dzbanku lub na filiżankach? Teraz wystarczy, że do naczynia, które wymaga oczyszczenia wrzucisz skórkę pomarańczową oraz kilka łyżek soli a całość zalejesz niewielką ilością wody. Zakryj naczynie, mocno nim potrząśnij. Następnie wszystko wylej a dzbanek lub filiżankę opłucz i wytrzyj do sucha.

Jeśli w Waszej kuchni pojawi się niezbyt przyjemny zapach, którego będziecie chcieli się szybko pozbyć wystarczy, że podgrzejecie pociętą na kawałki skórkę pomarańczową wraz z niewielką ilością wody. Po chwili w mieszkaniu zacznie pachnieć cytrusami. Jeśli ugotowaną skórkę wysuszycie i zawiniecie w lniany woreczek świetnie sprawdzi się, jako odświeżacz do szafy lub butów.