Dlaczego znajomość cykorii może pozytywnie odmienić Twoje życie?

12.04.2018

0

Czy zastanawialiście się kiedyś jak wiele warzyw, owoców czy istnieje na świecie a my nie mamy pojęcia o ich istnieniu? Trochę poszperaliśmy i wybraliśmy jedną z takich roślin. Naszą dzisiejszą bohaterką będzie cykoria. Warzywo znane już w starożytności, któremu przypisywano liczne właściwości. W Europie docenione zostało dopiero w XIX wieku przez Belgów. Obecnie uprawiane jest głównie na terenach Europy Zachodniej.

Jak już wspomnieliśmy przypisywano jej różnego rodzaju właściwości niemalże od momentu jej odkrycia. Przez wiele wieków począwszy od starożytności budziła niepokój wręcz ogromny strach. Przypisywano jej bowiem właściwości magiczne a przy jej użyciu uprawiano czarną magię. Czy wiecie czemu tak się działo? Otóż dlatego, że była to roślina, która lubiła zaciemnione tereny, była blada i krucha. Następnie odkryto, że ma właściwości zbliżone do kawy przez co bardzo szybko stała się jej substytutem. Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie używali jej przy produkcji toników, syropów oraz jako składnik niektórych leków.

Pomijając magiczne moce cykoria to roślina bogata w liczne składniki odżywcze. Jeśli dbacie o swoją sylwetkę i w jadłospisie zawsze macie produkty niskokaloryczne to z całą pewnością powinniście sięgnąć po cykorię. W 100 g tego mało popularnego w Polsce warzywa znajduje się 17 kcal. Zawiera ona takie składniki odżywcze jak potas, wapń, magnez, białko, węglowodany oraz witaminy z grupy A, B, C, E i K. Dzięki takiemu bogactwu mikroskładników ma ona dobroczynny wpływ na nasz organizm. Chroni przed infekcjami, ogranicza wchłanianie tłuszczy, obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz oczyszcza organizm z toksyn.

W kuchni nasza dzisiejsza bohaterka świetnie sprawdzi się zarówno jako główne danie jak i jego dodatek. Będzie idealną bazę do zupy, która zwłaszcza doceniana jest przez londyńczyków. Jako dodatek odnajdzie się w różnego rodzaju sałatkach. Cykoria ma charakterystyczny, lekko gorzki smak, który świetnie równoważą orzechy, cytryna, jabłka a nawet ocet balsamiczny. Żeby przygotować idealną potrawę trzeba kupić dobrą cykorię, dlatego też podpowiemy Wam na co powinniście zwrócić uwagę. Najważniejsze jest by główka cykorii, którą wybierzecie była jak najbardziej biała bowiem nawet lekko zielone listki są oznakiem zgorzknienia warzywa ze względu na zbyt długą ekspozycję na słońcu. Kolejną ważną rzeczą jest to by główka miała średnicę nie większą niż 4 cm o długości do 15 cm zasadą jest bowiem to, że im mniejsza główka i bardziej zbite listki tym lepszy smak warzywa. Jeśli już udało Wam się kupić odpowiednią cykorię przed rozpoczęciem jej przygotowywania dokładnie ją umyjcie w zimnej wodzie a wierzchnie listki delikatnie oczyśćcie i wytnijcie gorzkiego głąba.

W związku z tym, że sezon na cykorię powoli się kończy ponieważ jest to warzywo głównie zimowe polecamy Wam danie, w którym będzie królowała. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi poznacie ją jeśli dopiero dziś się dowiedzieliście o jej istnieniu lub docenicie jeśli już o niej słyszeliście.

Proste danie, które wbrew pozorom zachwyci podniebienia największych smakoszy, które dziś przedstawiamy to grillowane kiełbaski z cykorią. Do ich przygotowania będziecie potrzebować około 1 kg krótkich kiełbasek, 6 cykorii, 3 średniej wielkości pomidory, chili, 7 łyżek oleju, oregano, około 5 łyżek musztardy oraz ½ czerwonej papryki, dwa ząbki czosnku i sól i pieprz do smaku. Kiełbaski nacinamy i nadziewamy na dwie długie wykałaczki lub inne patyczki po kilka sztuk na każdym. Cykorie myjemy, czyścimy i przecinamy na pół, chili kruszymy i mieszamy z musztardą, oregano i olejem. Tak przygotowaną masą smarujemy kiełbaski i liście cykorii. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich pokrojoną paprykę, chili, chili oraz dwie łyżki oleju. Kiełbaski umieszczamy w liściach i zaczynamy smażyć na patelni grillowej do momentu aż listki zaczną się zamykać. Podajemy z sałatką z miksu sałat lub innymi świeżymi warzywami.