Jajko jako niezbędny element wyposażenia każdej lodówki w domu?

06.10.2018

0

Zastanawialiście się nad listą produktów, które zawsze powinny znajdować się w Waszej kuchni a dzięki którym w nawet najbardziej kryzysowym momencie będziecie w stanie wyczarować szybkie i smaczne danie? Naszym zdaniem jednym z takich produktów są na pewno jajka. Są one bowiem nie tylko bazą do wielu dań, ale również głównym składnikiem jajecznic, omletów, jajek na twardo, sadzonych.

Czy wiedzieliście, że jajka mają swoje międzynarodowe święto, które obchodzą 12 października? Do niedawno uznawano, że jajka wpływają negatywnie na nasze zdrowie poprzez podwyższenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu w naszym organizmie i powinno się do minimum ograniczyć ich spożywanie. Obecnie większość ekspertów zajmujących się żywieniem wręcz zachęca do włączenia jajek do naszego stałego jadłospisu.

Jajka są, bowiem bardzo bogatym źródłem choliny, która w naszym organizmie neutralizuje poziom cholesterolu. Ponadto jajka to źródło łatwo przyswajalnych białek oraz aminokwasów, węglowodanów oraz witamin i soli mineralnych. Biorąc pod uwagę te wszystkie zdrowe właściwości zastanówcie się czy nie warto sprawić by jajko stało się Waszym bohaterem kuchni. Aby ułatwić Wam podjęcie decyzji nasi mistrzowie kuchni podsyłają kilka ciekawych jajecznych przepisów.

Pierwszym daniem, jakie Wam polecimy jest omlet prosty jednakże potrafiący zachwycić nawet najwykwintniejszego smakosza. Omlety stanowią nie lada wyzwanie dla kucharzy i pokazują one poziom ich zdolności. Będą one idealnym daniem na rodzinne śniadanie. Czy wiedzieliście, że omlety pochodzą z Francji a klasyczny omlet w wykonaniu mistrzów znad Sekwany to ubite jajka, które należy wrzucić na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuszczono masło jednocześnie cały czas ubijając widelcem tak by lekkość piany została jak najdłużej zachowana. Omlet uwielbia towarzystwo takich dodatków jak wędzony łosoś, kawior, krewetki a nawet przegrzebki.

Kolejnym jajecznym daniem, które polecamy jest, jako po benedyktyńsku zgodnie z legendą będące ulubionym śniadaniem Królowej Elżbiety II. Na stołach rodzin królewskich gości ono od lat a jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wymaga odrobiny wprawy. Jeśli chcecie przygotować jajko rodem z Wielkiej Brytanii musi kucharzenie rozpocznijcie od ugotowania jajka w koszulce w tym celu wbijamy całe jajko do osolonego wrzątku i gotujemy tak by białko przykryło żółtko. Ugotowaną całość wkładamy do słonej muffiny, którą wcześniej najlepiej wypełnić plastrami smażonej szynki lub boczku. No koniec całość polewamy sosem holenderskim przygotowanym z wymieszanych żółtek, masła oraz soku z cytryny z odrobiną soli.

Jeśli macie ochotę na coś pieczonego polecamy jajeczną zapiekankę. Wystarczy, że będziecie mieć pod ręką foremki wysmarowane masłem i posypane bułką tartą lub jeśli wolicie, aby całość była jadalna foremkę zastąpcie wydrążonym pomidorem lub papryką. Mając przygotowaną formę wbijamy do niej surowe jajko, które przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem i pieczemy przez kilka minut.