Jak wygląda tradycyjne śniadanie u naszych szwedzkich sąsiadów?

05.11.2018

0

Chyba każdy z nas kojarzy choćby jedną scenę zwłaszcza pojawiającą się w amerykańskich filmach czy serialach, kiedy to bohaterowie w luźnych domowych strojach siadają do stołu bogato przygotowanego i przy dźwiękach swojej ulubionej piosenki zajadą ze smakiem śniadanie, popijając aromatyczną kawą i czytając poranną prasę. W związku z tym, że nie we wszystkich krajach śniadania są takie same, mało tego, nie wszyscy te śniadania jedzą dziś postanowiliśmy sprawdzić jak wygląda śniadanie u naszych szwedzkich sąsiadów.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia dodającym naszemu organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania, dlatego tak istotne jest to by jeść na nie produkty, które w tą energię są bogate. Najbardziej popularnym w Polsce śniadaniem jest śniadanie wielkanocne zjadane w Niedzielę Wielkanocną. Nasi sąsiedzi z północy doceniają ważność jedzenia śniadań i nie wychodzą bez nich z domu. Wręcz jego spożywanie przez domowników jest celebrowane, dlatego też cała rodzina, co rano zasiada razem do stołu. W zależności od domu podczas śniadania prowadzone są ożywione rozmowy lub spokojne czytanie gazety a nawet książki.

Szwedzi choćby ze względu na panujący w ich kraju klimat decydują się na posiłki wysokokaloryczne i podobnie jest również podczas śniadania. Na stołach goszczą takie produkty jak chleb, ser, jogurty lub musli, kawa oraz owsianka często w towarzystwie owoców.

Najbardziej charakterystycznym posiłkiem, jaki spożywany jest podczas szwedzkiego śniadania jest grot z musem jabłkowym, czyli gotowana w tradycyjny sposób owsianka z musem jabłkowym. Śniadanie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze dające naszemu organizmowi energię na resztę dnia. Owsianka ta charakteryzuje się tym, że jest bardzo gęsta i podawana zawsze z masłem, cukrem i odrobiną cynamonu na talerzu obowiązkowo z zimnym mlekiem.

Poza tym daniem na stole królują kanapki podawane w dwóch odsłonach na słodko, czyli chrupiące grzanki lub świeże pieczywo jeszcze ciepłe smarowane naturalnym masłem i dżemem przykryte serem o dziwo najczęściej żółtym. Wytrawne kanapki to pieczywo żytnie lub tostowe mocno przypieczone posmarowane masłem z plasterkami wędliny oraz sera żółtego udekorowane świeżym zielonym ogórkiem. Co zaskakujące tradycyjne polskie dodatki do kanapek w postaci sałaty, pomidora czy papryki nie są w Szwecji tak popularne. Ostatnim wytrawnym daniem, które często pojawia się na szwedzkim stole jest jajko na twardo ze słoną pastą kawiorową.

Poza wymienionymi wyżej składnikami podczas śniadania na stole pojawia się czasem pannkakor czyli bardzo cienkie naleśniki, którym zawsze towarzyszy owocowe i słodkie nadzienie. Jeśli zdarzy się Wam jeść w restauracji hotelowej zauważycie, że na pierwszy posiłek dnia serwowane są również dosyć oryginalne potrawy takie jak śledzie w sosie musztardowym, czym gravadlax, czyli kawałki marynowanego, ale surowego łososia oraz małe kulki mięsa przypominające w kształcie pulpeciki. ?