Najpopularniejsze dania świąteczne jakie spotkasz w Europie

23.12.2018

0

Jak mówią słowa przysłowia znanego chyba każdemu z nas, co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj każdy region i kraj posiada swoją wyjątkową kulturę i tradycję, którą stara się promować na całym świecie. Tak również w każdej rodzinie znajdziemy zwyczaje, które pielęgnowane są z pokolenia na pokolenie. Podobnie jest również ze zwyczajami i tradycjami kulinarnymi nie tylko w Polsce i na świecie. Święta t okres, w którym w naszych domach, na stołach pojawiają się potrawy przygotowywane tylko raz w roku takie jak kutia, karp w galarecie czy kompot z suszonych owoców. Dziś zabieramy Was na krótką wycieczkę po świecie żeby sprawdzić, jakimi świątecznymi daniami mogą pochwalić się nasi sąsiedzi. 

Naszą podróż rozpoczynamy od Francji, gdzie najsłynniejszym świątecznym przysmakiem, bez którego nie da się wyobrazić spotkania rodzinnego jest buche de noel, czyli w dosłownym tłumaczeniu bożonarodzeniowe polano. Pod tą tajemniczą i na początku nic niemówiącą nazwą kryje się ciasto podawane w formie rolady, w której króluje maślany i bardzo delikatny krem otulający puszysty biszkopt. W zależności od naszych kubeczków smakowych krem może mieć smak wanilii, orzechów włoskich lub mocnej kawy. Zawinięta rolada dekorowana jest zawsze rozpuszczoną czekoladą. Przygotowanie ciasta samo w sobie jest bardzo proste. Swoją nazwę zawdzięcza ono wyglądowi do złudzenia przypominającemu pień drzewa. Zazwyczaj francuskie gospodynie starają się je tak udekorować szyszkami czy gałązkami choinkowymi by jak najbardziej przypominało ono drzewo. Co raz częściej zdarza się, że dekoracja tworzona jest z jadalnych elementów. Zgodnie z tradycją ciasto to spożywane jest po pasterce a jego nazwa wywodzi się ze starego zwyczaju przynoszenia do domu dużych polan drzewa, które skrapiano oliwą lub winem owocowym i palono w kominku w świąteczny wieczór. 

Kontynuując naszą wycieczkę docieramy do Grecji. Tamtejsi mieszkańcy nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnych maślanych ciasteczek mocno dekorowanych cukrem pudrem. Przygotowywane są one z kruchego ciasta połączonego z kruszonymi migdałami. Sekretny smak ciasteczek tkwi w ostatnim elemencie ich przygotowywania. Mianowicie tuż po upieczeniu skrapiane są one wodą różaną. Ciasteczka te mają kształt kulki, półksiężyców lub małych sześcianików. Jeśli chcielibyście uzyskać lepszy efekt wizualny wystarczy, że posypiecie je cukrem pudrem, gdy będą ciepłe. 

Naszą kulinarną świąteczną podróż kończymy w Norwegii, gdzie na stołach w czasie Bożego Narodzenia króluje tak zwana ryba mydlana lub ryba w ługu. Choć jedni uważają ją za przysmak tych dla tych najodważniejszych smakoszy rdzenni mieszkańcy nie wyobrażają sobie, że mogłoby jej zabraknąć na świątecznym stole. Bazą do tego dania jest dorsz oraz ług sodowy, czyli silnie żrąca substancja. Same przygotowania powinniście zacząć nawet kilkanaście dni wcześniej. Koniecznie suszoną rybę moczymy w wodzie przez kilka dnia a następnie macerujemy ją w ługi. Następnie kontynuujemy namaczanie tak by żrąca substancja się wypłukała. Po zakończonym procesie ryba staje się bardzo aromatyczna o nietypowej galaretowatej konsystencji, po czym smażymy ją lub pieczemy w tradycyjny sposób.