W jaki sposób uratować możemy zbyt ostre przyprawy?

06.08.2018

0

Zapewne każdemu z Was, choć raz zdarzyło się tak doprawić przygotowywaną przyprawę, że stała się ona za ostra a Wy baliście się, że nie będzie przez to smakowała zaproszonym gościom lub domownikom. Jeśli już taka sytuacja Was spotka nie martwcie się, istnieją sposoby by zneutralizować ostry smak i uratować przygotowany posiłek. Jeśli zastanawiacie się jak to zrobić przeczytajcie koniecznie nasz dzisiejszy wpis, bowiem wystarczą produkty, po które sięgacie, na co dzień.

Pierwszym najbardziej znanym jednocześnie najprostszym sposobem, dzięki któremu nasze potrawy zachowają swój idealny smak nawet w momencie, gdy dodamy do nich zbyt dużą ilość mocnych przypraw jest zwiększenie proporcji. Metoda w swojej prostocie aż zaskakuje, ale uwierzcie nam na pewno pomoże. Jeśli zdarzy się Wam, że przygotowana potrawa stała się bardzo pikantna zastosuj nasze wskazówki. Jeśli ostra wyszła zupa zwiększ proporcje roztworu na bazie, którego jest przygotowywana, czyli wody bądź bulionu. Natomiast, jeśli w wyniku zagapienia się posoliliście dwukrotnie ryż bądź makaron dodajcie do sosu, z którym jest on podawany pokrojoną w drobne paski słodką paprykę.

Kolejnym sposobem na walkę ze zbyt pikantnym smakiem jest dodanie do potrawy cukru lub mieszanki miodu z sosem sojowym. Takie rozwiązanie polecamy miłośnikom kuchni japońskiej i chińskiej, ponieważ nie wpłynie ono na finalny smak przygotowywanego przez nas dania. Jeśli skusiliście się na danie kuchni włoskiej i coś poszło nie tak sięgnijcie po świeże pomidory szczególnie te o naturalnie słodkim smaku.

Czasem zdarza się tak, że woda nie ugasi uczucia palenia, jakie pojawia się w trakcie spożywania zbyt ostrych potraw. Jeśli nie możecie już nic dodać do składników, lub to, że danie jest pikantne odkryliście dopiero po podaniu go gościom radzimy jak najszybciej podać im szklankę mleka bądź śmietany. Zapewne zastanawiacie się, dlaczego? Otóż białko zawarte w mleku wiąże się z cząstkami kapsaicyny jednocześnie neutralizując jej właściwości rozgrzewające. Jeśli boicie się, że Wasi goście nie będą chcieli wypić szklani mleka możecie np. podać śmietanę na talerzyku obok potrawy lub bezpośrednio na daniu. Działanie łagodzące będzie od razu odczuwalne jak tylko połączy się ona z ostrym smakiem.

Ostatnim sprawdzonym i zarazem bardzo skutecznym sposobem na zneutralizowanie ostrego smaku jak słodko kwaśne rozwiązanie przy pomocy soku z limonki lub cytryny. Jeszcze lepszy efekt osiągniecie, jeśli, któryś z wymienionych owoców połączycie ze słodkim pomidorem. Jeśli Wasze danie jest naprawdę pikantne i wymienione przez nas sposoby się nie sprawdziły sięgnijcie po ocet balsamiczny. W tej metodzie najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. Tak oto, jeśli chcecie by Wasze danie miało tylko lekko ostry smak dostosujcie ilość octu do ilości płynów i tak na przykład gotując zupę lub sos, który wyszedł za ostry do dużego garnka należy wlać około ¼ szklanki octu balsamicznego.