Sprawdzone sposoby na pyszne wykorzystanie… przejrzałego banana!

19.08.2018

0

Zapewne zdarzyło się Wam, że kupiliście jakieś owoce, o których następnie zapomnieliście i po czasie przestały nadawać się do jedzenia. Jednym z najczęściej kupowanych owoców w Polsce są banany zdrowe, pożywne, dobre zarówno dla dzieci jak i dorosłych polecane przez dietetyków i sportowców. Pomimo swoich licznych wartości odżywczych są one jednym z produktów żywnościowych, które mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia przez co spokojnie możemy trzymać je w kuchni co najwyżej przez dwa dni zanim zaczną się psuć. 

Co raz częściej słyszy się o tym jak wiele produktów marnuje się i jak bardzo nie dbamy o to by nie marnować jedzenia. Całe szczęście banany, nawet te przejrzałe świetnie sprawdzą się w kuchni oraz w produktach, dzięki którym poprawimy wygląd naszej skóry czy nawet włosów dzięki czemu nie będziecie musieli ich tak szybko wyrzucać nawet jeśli zapomnicie je zjeść zaraz po kupieniu. 

Pierwszym a zarazem pysznym rozwiązaniem na problem przejrzałych bananów jest przygotowanie z nich pysznych, domowej roboty lodów. Banany obieramy, grubo kroimy a następnie wkładamy do zamrażalki na kilka godzin. Kiedy będą wystarczająco schłodzone blendujemy je. Przygotowane lody idealnie komponowały się ze świeżymi owocami czy masłem orzechowym. Innym równie smacznym posiłkiem jaki możemy przygotować z bananów będzie chrupiąca granola do której dodamy żurawinę, miód oraz orzechy. Granolę możemy zjeść jako pożywne śniadanie w towarzystwie lekkiego jogurtu lub odtłuszczonego mleka. Będzie ona idealnym danie dla osób dbających o linię i prowadzących zdrowy tryb życia.

Dla miłośników naleśników mamy dobrą wiadomość bowiem i Wy możecie wykorzystać banany z brązową skórką do swojego ulubionego przysmaku, który z pewnością będzie idealnym daniem obiadowym. Bananowe naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy bowiem, że do tradycyjnego ciasta naleśnikowego dodacie zmiksowane lub zblendowane przejrzałe banany i usmażycie je tak jak zawsze. Następnie wystarczy, że podacie je z owocami lub syropem klonowym.

Dla miłośników łakoci również mamy pomysł jak można wykorzystać dojrzałe banany tak by uniknąć ich wyrzucenia. Polecamy Wam ciasteczka z płatków owsianych i bananów, które będą stanowić dodatek do popołudniowej kawy czy podczas wizyty znajomych. Zastanawiacie się jak je przygotować? Już podajemy przepis : będziecie potrzebować ½ szklanki płatków owsianych, jednego dojrzałego banana, łyżkę masła orzechowego, odrobinę soli oraz cynamonu i 3 łyżki wybranych przez Was suszonych owoców. Składniki mieszamy ze sobą do momentu powstania jednolitej masy, z której formujemy okrągłe ciasteczka. Następnie kładziemy je na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 15 minutach pieczenia ciasteczka są gotowe.

Jeśli znudziły się Wam banany wykorzystywane w kuchni możecie przygotować z nich peeling cukrowy. Aby go przygotować wystarczy, że obierzesz i rozgnieciesz dojrzałego banana – zrób to w małej miseczce, do której następnie dodasz 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego oraz kilka kropelek olejku lawendowego a całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę nałóż na skórę i pocieraj okrężnymi ruchami. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, odżywiającym i pielęgnującym świetnie sprawdzą się również jako maska do włosów. Wystarczy że do jednego, najlepiej bardzo miękkiego banan dodasz 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ szklanki mleka kokosowego oraz 2 łyżki miodu a całość wymieszasz przy pomocy blendera. Powstałą mieszankę nakładamy na włosy, rozprowadzając ją równomiernie. Maseczkę zmywamy po 30 minutach a następnie myjemy włosy zwykłym szamponem.