Tajemnice szwedzkiej kuchni, od czego zacząć wyjątkową przygodę?

06.08.2018

0

Każda kuchnia ma swoje tajemnice oraz tak samo dużo fanów jak i przeciwników. W każdej znajdziemy zarówno wady jak i zalety serwowanych dań. Mamy kuchnie, które słyną z ciężkich potraw bazujących głównie na mięsie i produktach mącznych, kuchnie, które oparte są na tradycjach oraz zdrowe kuchnie, które stają się coraz bardziej popularne. Obecnie za najzdrowszą kuchnię świata uznawana jest kuchnia szwedzka. Mieszkańcy Skandynawii zgodnie z obowiązującą filozofią życia stawiają na naturalne, pełne witamin i składników odżywczych produkty, które wykorzystywane są nie tylko podczas domowego gotowania, ale również w lokalnych restauracjach.

Większość kuchni, o których do tej pory wspominaliśmy ma swoje tradycje pochodzące sprzed setek a nawet tysięcy lat to kuchnia skandynawska tak naprawdę zaczęła powstawać stosunkowo niedawno. Silny nacisk na jej kreowanie miały państwa europejskie oraz kraje bliskiego wschodu a co ciekawe nawet kuchnia polska zostawiła ślad razem z kuchnią turecką. Lokalizacja geograficzna ma również istotny wpływ na rozwój tradycji kulinarnych kuchni skandynawskiej a zwłaszcza na docenienie potrwa rybnych. Szwedzi z racji swojego położenia szczególnym umiłowaniem darzą śledzia, który spożywany jest niemalże w każdej postaci. Klimat, w jakim znajduje się Szwecja sprawia, że zimy są długie, co utrudnia dostęp do świeżej żywności. Dzięki temu mieszkańcy wypracowali do perfekcji sposoby na przechowywanie warzyw, owoców oraz ryb tak by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi.

Poza rybami podobnie jak w innych kuchniach świata tak i w kuchni szwedzkiej docenia się dania mięsne oraz jarskie. Najbardziej tradycyjną potrawą mięsną są cieszące się ogromną popularnością klopsiki mięsne zwane Köttbullar. Niepozornie wyglądające i stosunkowo małe, ponieważ zazwyczaj są niewiele większe od orzecha włoskiego w skorupce przygotowywane są z mięsa wieprzowego. Innym daniem cieszącym się dużą popularnością jest marynowany bądź wędzony łosoś podawany z warzywami nazywany. Natomiast danie skrywające się pod tajemniczą nazwą Surströmming to nic innego jak kiszony śledź, czyli danie typowo szwedzkie. Największe połowy śledzi odbywają się na przełomie kwietnia i maja, po czym od razu ryby zaczynają być poddawane procesowi kiszenia odbywającemu się w puszkach tak by na święto powitania lata, czyli na 24 czerwca potrawy były gotowe. Spożywanie kiszonego śledzia tego dnia związane jest z pewnym wydarzeniem, jakie miało miejsce dawno temu. Otóż zgodnie z opowieściami przekazywanym z pokolenia na pokolenie ten niezbyt popularny sposób przygotowywania ryb jest dziełem przypadku. Szwedzi mieli, bowiem sprzedać mieszkańcom Finlandii zamarynowane śledzie, które jak się później okazało w wyniku zbyt małej ilości soli zostały źle zakonserwowane. Ku zaskoczeniu szwedzkich kupców po upływie roku Finowie wrócili prosząc o więcej tak przygotowanej ryby, ponieważ jej smak ich zachwycił. Być może coś w tych opowiadaniach jest prawdą jednakże starsi i bardziej złośliwi mieszkańcy uważają, że Finowie specjalnie powiedzieli swoim sąsiadom, że danie to było smacznego żeby sami zaczęli je jeść, ponieważ obecnie tylko Szwedzi uznają je za narodowy przysmak.

Kuchnia szwedzka słynie również z gęstych rybnych zup, które są idealne na chłodne i długie zimowe wieczory. Natomiast północna część kraju to królestwo dań przygotowywanych z mięsa reniferów a największą popularnością cieszą się tzw. renskavy, czyli podłużne suszone lub mrożone paski mięsa podsmażane na patelni. Ciekawostką jest fakt, że Szwedzi praktycznie do każdego posiłku piją mleko mocno schłodzone. O ile piwo jest alkoholem łatwo dostępnym tak wódkę i mocniejsze alkohole można kupić tylko w specjalnie wyznaczonych sklepach. Jeśli natomiast chodzi o słodycze to najpopularniejszym łakociem jest kanelbulle czyli tradycyjna bułka drożdżowa z cynamonem mocno posypana cukrem. Wiele wypieków powstaje z dodatkiem marcepanowego kremu nawet te słodycze, które mają bardziej wytrawny smak.