W jaki sposób dobrać odpowiednie wino do naszego posiłku?

17.11.2018

0

Przygotowaliście pyszny obiad lub kolację do której chcielibyście podać swoim gościom wino, ale nie wiecie czy wybrać różowe, białe lub czerwone oraz czy powinno być ono słodkie, półsłodkie a może wytrawne? Nie martwcie się nasi kucharze postanowili Wam pomóc i podpowiedzą jak dobrać wino do potrawy, która planujecie podać. Odpowiedni dobór alkoholu ma, bowiem ogromny wpływ na smak dania. Istotne jest to, że zawsze smak wina, które pijemy bez posiłku będzie inny niż w momencie połączenia go z wybraną przez siebie nawet najprostszą w przygotowaniu potrawą.

Gdy wybierzecie się do sklepu wyspecjalizowanego w sprzedaży alkoholi zapewne zachwyci Was a zarazem przestraszy ilość gatunków, smaków, odmian win, jakie znajdą się w ofercie. Pamiętajcie też, że nie zawsze uda się Wam dopasować wszystkie składniki tak by odpowiadały kubkom smakowym Waszych gości. Wiemy, że wybór może być trudny, dlatego zdradzamy kilka podstawowych zasad, którymi powinniście kierować się podczas doboru odpowiedniego wina do potrawy.

Na początku powinniście zastanowić się, jakiego rodzaju spotkaniem będzie to, które planujecie zorganizować czy będzie to duże przyjęcie, rodzinne spotkanie podczas świąt lub długie spotkanie po latach. Jeśli towarzyszyć temu będzie wiele dań najważniejszą rzeczą, o której powinniście pamiętać jest odpowiednia kolejność podawania win. Zapamiętajcie, że wytrawne białe wino powinno być podawane przed czerwonym, natomiast czerwone lżejsze przed winem dojrzałym o bogatym smaku a na samym końcu podobnie jak deser podaje się wino słodkie.

Na naszych stołach zazwyczaj króluje mięso a mniejszą wagę przywiązujemy do serwowania kuchni roślinnej. Spotkać możemy dania z mięsa czerwonego takiego jak wieprzowina oraz drób i wołowina. Najważniejszym parametrem decydującym o wyborze wina jest kruchość mięsa, która w każdym przypadku jest inna. Tak, więc na przykład kaczka pieczona z pomarańczami jest na tyle delikatna a co najważniejsze miękka, że wystarczy, że podacie do niej lekkie czerwone wino. Z kolei pieczeń wołowa pieczona w sosie własnym powinna być podawana z dojrzałym czerwonym winem, ponieważ wymaga krojenia i dokładnego przetrawienia.

Inną zależnością, jaką musicie wziąć pod uwagę są przyprawy i sosy, jakich używacie podczas gotowania. Dla przykładu kurczak, którego ugotujecie bez przypraw lub kurczak w towarzystwie dosyć ciężkiego sosu ziołowo-śmietanowego to dwie różne potrawy, do których podacie różne odmiany wina tak, więc do kruchego kurczaka bez dodatków wystarczy białe lub lekkie czerwone wino natomiast do tego w sosie potrzebować będziecie mocniejszego bardziej aromatycznego alkoholu.

Jak mówi stare przysłowie podobieństwa się przyciągają i tak jest również z winami. Danie kwaśne będzie smakowało idealnie podane z winem z odrobiną goryczki, słodki deser ze słodkim najlepiej różowym winem. Wyjątkiem od tej zasady są ostre i gorzkie potrawy, które najlepiej podawać ze spokojnymi winami o prostym smaku.