Wprowadź kiwi do swojej diety i sprawdź jak wiele przynosi korzyści!

04.04.2018

0

Czy wiecie, że nie każde owoce swoje pochodzenie zawdzięczają oddalonym o setki lub nawet tysiące lat czasom? Wbrew pozorom niektóre z nich są dosyć świeżym „wynalazkiem” a ich nazwa jest wynikiem czystego przypadku lub pierwszego skojarzenia jakie nasuwało swoim odkrywcom. Jednym z takich stosunkowo niedawno odkrytych owoców jest kiwi bez, którego wielu z nas nie wyobraża sobie deserów, jogurtów czy po prostu posiłku będącego przekąską w ciągu dnia.

Jego historia rozpoczęła się w jednej z chińskich dolin nazywanej Chang Kiang, gdzie było ono przysmakiem wielkich chanów. Dzięki takiemu pochodzeniu nazywane ono było przez długi czas chińskim agrestem. Ciekawostką jest to, że tak naprawdę swoją popularność zyskało dopiero w XIX wieku kiedy to te małe niepozorne owoce trafiły do Nowej Zelandii skąd trafiły do Europy co nastąpiło dopiero w latach 50 tych XX wieku. Nowo Zelandczycy porównywali owoc do popularnego w ich rejonach ptaka kiwi ze względu na drobne włosy, którymi porośnięta jest skórka owocu przypominające upierzenie ptaka kiwi.

Kiwi to owoc o licznych właściwościach odżywczych dlatego jest tak często wykorzystywane w kuchni. Jest ono swojego rodzaju bombą witaminową ponieważ analizując jego skład znajdziemy tam takie mikroelementy jak witaminy z grup A, B,C oraz E i K oraz cynk, potas, wapń i magnez. Dzięki takiej mieszance ma ono właściwości lecznicze począwszy od ochrony naszego DNA, poprawy odporności organizmu, wspiera procesy trawienne, zwalcza cholesterol a co najważniejsze w obecnych czasach jest głównym elementem jadłospisu każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę ponieważ jest naturalnym spalaczem tłuszcz.

Skoro kiwi jest takie zdrowe należ kupować je możliwe często jednakże należy pamiętać o tym, że dla wrażliwych osób może być owocem wywołującym alergię. Jakie kiwi będzie najsmaczniejsze? Oczywiście te najbardziej dojrzałe, które łatwo rozpoznamy po delikatnym naciśnięciu skórki. Dojrzałe kiwi jest słodkie ale pamiętajcie by nie kupować tych przejrzałych, które rozpoznacie po pomarszczonej lub posiniaczonej skórze. Jeśli nie będziecie mieć wyboru i traficie na twarde owoce nie martwcie się. Wystarczy, że pozostawicie je w pokojowej temperaturze w zacienionym miejscu a w ciągu kilku dni będzie gotowe do jedzenia. Natomiast dla tych niecierpliwych podpowiadamy, że dojrzewanie przyspieszy umieszczenie kiwi w papierowej torbie w towarzystwie jabłek, bananów i gruszek.

Przyjęło się, że kiwi to owoc smakujący najlepiej na surowo lub dodatek do sałatek owocowych czy ciast i deserów. Mało kto wie natomiast, że owoc ten idealnie swoim lekko kwaskowatym smakiem dopełni aromat cielęciny oraz wołowiny. Dobrze będzie również smakowało podsmażone z cebulką lub chili a nawet z natką pietruszki.

Skoro już tyle wiecie o kiwi zachęcamy Was do wypróbowania tego małego owocu w Waszych kuchniach. Nasi kucharze polecają pyszną, prostą w wykonaniu ale zarazem zachwycającą smakiem sałatkę z kiwi, awokado oraz gruszką. Do jej przygotowania będziecie potrzebować mix sałat najlepiej takiego z roszponką, po jednym owocu kiwi, gruszki oraz awokado, sok z cytryny najlepiej świeżo wyciskany, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku oraz łyżkę posiekanej mięty. Na talerzach lub małych półmiskach rozkładamy umytą i wysuszoną sałatę oraz pokrojoną w plastry gruszkę i kiwi oraz obrane i pocięte w plastry awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy wymieszanym szczypiorkiem z miętą. Jeśli chcielibyście by Wasza sałatka była szlachetniejsza możecie dodać do niej gotowane bądź smażone krewetki lub mięso z kraba bądź grillowanego w ziołach łososia.