Jak wygląda tradycyjna szwedzka Fika? Dowiedz się więcej!

12.09.2018

0

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Ten aromatyczny napój nie tylko rozbudza nas od rana, dodaje energii wypity w ciągu dnia oraz jest idealnym dodatkiem podczas popołudniowego spotkania ze znajomymi. Czy wiecie, że Skandynawia a zwłaszcza Szwecji to kraje miłośników kawy. Skandynawowie wypijają średnio w roku około 15 kg rocznie a sami Szwedzi ponad 8 kg, choć ilość imponująca pokonują ich Finowie z 12 kg rocznie, ale wyprzedzają Włochów, którzy ku naszemu zaskoczeniu wypijają tylko 6 kg.

Mało, kto wie, ale wszystkie kraje znajdujące się na północy od Polski słyną z małych, kameralnych często przechodzących z pokolenia na pokolenie palarni, w których wypalane są kawy z całego świata. Choć niektórzy uważają, że zamiłowanie do kawy wynika z uwarunkowań geograficznych, czyli długich i ciemnych dni, chłodnego klimatu i krótkiego lata jednakże my sądzimy, że Szwedzi po prostu kochają ten czarny, gorący napój.

Jeśli już wspominamy o zamiłowaniu do picia kawy nie możemy zapomnieć o wprowadzeniu do Waszego słownika zwrotu fika powstałego w wyniku zabawy słowem kawa, które po szwedzku brzmi kaffe lub kaffi. Fika jest uznawana za coś charakterystycznego tylko dla Szwecji, dlatego też nie ma prostej definicji tego zwrotu. My pojęcie to definiujemy, jako specyficzny rodzaj rytuału picia kawy, podczas, którego spędzamy czas wspólnie ze znajomymi i rodziną. W związku z tak dużym umiłowaniem sobie kawy przerwy na nią zostały nazwane fikapausami i są traktowane jak wyjątkowy czas w ciągu dnia. Ten, kto pierwszy rozpoczyna przerwę przygotowuje kawę dla wszystkich.

Jedną z najsłynniejszych kaw , która jest podawana tylko w Szwecji jest kawa z jajkiem. Choć połączenie wydaje się zaskakujące jej smak zachwyca, dlatego też podajemy Wam przepis i sposób jej przygotowania. Do przygotowania tego oryginalnego napoju będziecie potrzebować 2 stołowe łyżki kawy najlepiej świeżo i grubo mielonej, jedno bardzo świeże jajko najbardziej nadaje się takie od kury z wolnego wybiegu oraz dwie szklanki wody, mleko i cukier oraz mały garneczek o sitko o bardzo drobnych oczkach.  Do naczynia wlewamy szklankę wody i zaczynamy ją gotować a w między czasie rozbijamy całe jajko wraz ze skorupką w szklance i dokładnie mieszamy. Dodajemy do niego świeżo zmieloną kawę a całość ponownie mieszamy. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej zawartość szklanki i całość gotujemy przez 5 minut. Ważne jest by od czasu do czasu mieszać tak by mieszanka nie wykipiała. Po upływie kolejnych 5 minut wlewamy drugą szklankę wody, mieszając kontynuujemy gotowanie przez około 3 minuty.  Zawartość garneczka przelewamy przez sitko i rozlewamy do filiżanek. Aby wzmocnić smak przygotowanego naparu warto dodać odrobinę cukru i mleka.

Fika nie może obejść się bez dodatku do kawy w postaci fikabrödu, czyli słodkich wypieków, którymi najczęściej są cynamonowe bułeczki lub kruche ciasteczka z masą migdałową oraz lukrem nazywane mazariner.