Jakie znasz najciekawsze dania Skandynawii? Oto kilka przykładów!

06.09.2018

0

Skandynawia to kraj, który otoczony wodami o srogim klimacie nie słynie z wyszukanej kuchni, której przepisy są powielane w różnych zakątkach świata, co nie oznacza, że nie ma on swoich tradycyjnych potraw i nawyków żywieniowych czy nawet z ulubionych napojów. Siłą rzeczy ze względy na lokalizację na stołach królują ryby. Kuchnia skandynawska jest prosta, rybna oraz dosyć droga. Ze względu na to, że nasze korzenie wywodzą się właśnie z krajów północy zabieramy dziś Was śladem przewodnika przedstawiającego najsłynniejsze skandynawskie dania oraz ciekawostki związane z nawykami żywieniowymi.

Naszą kulinarną podróż zaczniemy od Szwecji. We wszystkich przepiśnikach, książkach kulinarnych czy notatkach przekazywanych z pokolenia na pokolenia pojawiają się dwa dania, o których warto wspomnieć a nawet spróbować je przygotować w zaciszu własnej kuchni. Pierwszym z nich jest Jansson wesele, co w tłumaczeniu oznacza przysmak Janssona, czyli danie składające się z seradeli, ziemniaków i cebuli. Wszystkie składniki układa się naprzemiennie a następnie zalewa śmietaną i odstawia się do piekarnika do momentu całkowitego zapieczenia. Drugim daniem bardzo prostym w przygotowaniu, ale na tyle smacznym, że możemy w Polsce zjeść je w Ikei jest laxpudding, czyli zapiekanka z łososia, ziemniaków, cebulki i z dodatkiem kopru.

Ciekawostką jest to, że Szwedzi są miłośnikami kawy. Według danych statystycznych przeciętny Szwed wypija około 15 kg kawy rocznie. Jest to wynik lepszy od spożycia u Hiszpanów, Włochów czy Francuzów. Jeśli będziecie w Szwecji podpowiadamy, żebyście spróbowali tego przysmaku. Kawa jest pyszna, obowiązkowo parzona przelewowo a jej wyjątkowość tkwi w smaku i aromacie.

Najbardziej nietypowym daniem, o którym jednak warto wspomnieć choćby, dlatego żebyście nie byli zaskoczeni jak zostanie ono Wam podane jest surströmming. Jest to fermentujący śledź, którego zapach jest bardzo silny na tyle, że danie t nie może być spożywane na pokładzie samolotów. Najlepszym sposobem na otwarcie puszki z tym daniem jest zanurzenie jej w wodzie wtedy zapach staje się bardziej neutralny.

Wędrując szlakiem kuchennych smaków docieramy do Norwegii. Tu uwagę warto zwrócić na danie o nazwie gravet laks, czyli na marynowanego łososia, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wybieramy ładny filet, czyścimy go, myjemy i osuszamy, przyprawiamy mieszanką soli, cukru i pieprzu a na końcu mocno skrapiamy skórę wódką oraz okładamy posiekanym koperkiem. Zamarynowany filet zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na aż 4 dni. Po tym czasie danie odwijamy i podajemy gościom z sosem musztardowym.

Kolejnym daniem typowo Norweskim jest bidos, czyli gulasz przygotowywany z mięsa renifera będący tradycyjną potrawą mieszkańców Laponii. Tak jak już wspominaliśmy kuchnia skandynawska jest bardzo prosta i takie jest również to danie, które składa się z pokrojonego w kostkę mięsa, posiekanej cebulki oraz wywaru i podstawowych przypraw takich jak sól i pieprz.

Ostatnim daniem na naszym kulinarnym szlaku będzie potrawa pochodząca z Finlandii, której powinniście szukać u zwykłych mieszkańców a nie w restauracyjnej karcie. Jest to rosvopaisti, czyli pieczeń zbójecka, której wyjątkowość polega na zawinięciu mięsa w folię i zapiekaniu go w ziemi. Żeby potrawa była gotowa potrzeba kilku godzin, ale jej wyjątkowy smak zapewne wynagrodzi długie czekanie.